Annonce

Kan man behandle syge koraller med Klorin og kakaosmør?

Kan man behandle syge koraller med Klorin og kakaosmør?

Et internationalt forskerhold har udviklet en ny metode til behandling af syge koraller, hvor man undgår antibiotika og i stedet bruger en kombination af klor og kakaosmør.

Two divers at a reef
Co-authors Argel Horton and Laura Arton applying the chlorine paste to a coral. The bright white area shows where the treatment has already been applied.

Behandlingsmuligheder for koralrev, der er ramt af vævstabssygdomme, involverer ofte antibiotikabehandlinger, der kan have en negativ indvirkning på det omgivende miljø og kan føre til øget antibiotikaresistens. 

Et internationalt forskerhold har udviklet en alternativ behandling i form af en pasta lavet af klor og kakaosmør. Deres resultater blev for nylig offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Marine Science. 

Undersøgelse af korallerne ved Horseshoe Reef

For at evaluere effektiviteten af den alternative behandling rejste forskerne til koralrevene ved Horseshoe Reef nær De Britiske Jomfruøer. Her behandlede de en gruppe syge koraller med amoxicillin, et antibiotikum, og en anden gruppe med en pasta, der var lavet af klor og kakaosmør. 

Den aktive ingrediens i pastaen var natriumhypoklorit, et antiseptisk middel, der bruges til at dræbe bakterier eller vira. Klorpulveret var det samme, som bruges til rengøring af svømmebassiner, og kakaosmørret var den mekanisme, der blev brugt til at sprede kloren på korallæsionerne.

Begge behandlinger blev påført direkte på korallerne. Forskerne besøgte korallerne hver fjerde til femte uge for at overvåge og registrere deres tilstand og for at genanvende behandlingen efter behov.

Ifølge en pressemeddelelse var ”medianprocenten af tabt væv efter ca. 80 dage 17,6 procent for klorbehandlede kolonier og 1,7 procent for amoxicillinbehandlede kolonier.”

Miljøvenligt

Selv om antibiotikabehandlingen var mere effektiv til at behandle korallerne, blev dette opvejet af de negative virkninger, som f.eks. udvikling af bakterier, der var resistente over for antibiotika. Hvis det skete, var det ikke kun korallerne, der ville blive påvirket. ”Enhver organisme – krabber, fisk, selv mennesker – i det samme miljø har en højere risiko for at støde på bakterier, der nu er antibiotikaresistente,” advarede Aeby.

Klor- og kakaosmørpastaen var derimod naturlig og let nedbrydelig, og kloren blev naturligt deaktiveret i løbet af en dag. Det står i kontrast til antibiotikabehandlingen, som krævede stoffer, der var dyre og besværlige at fremstille.

Der er mere at gøre

Det var dog ikke alle koralarter, der reagerede lige godt på den nye behandling. Der var brug for mere forskning for at teste effektiviteten af denne behandlingsmetode på koralarter i andre regioner i verden.

Seniorforfatter Dr. Greta Aeby, forsker ved Qatar University, understregede også, at direkte behandling af sygdommen – manuelt og individuelt – ikke ville fjerne sygdommen fra koralbestanden som helhed og ikke var gennemførlig på lang sigt.

”Den bedste strategi ville være at forbedre miljøforholdene, så korallerne har en bedre chance for selv at bekæmpe sygdommen. Det omfatter oprydning af vandforurening og genskabelse af balancen i økosystemet,” siger hun. 

Kilde(r)
Frontiers in Marine Science
Annonce